Cykla på Gotland

Det gotländska landskapet inbjuder till cykling. På lättrampade vägar och cykelleder når du natur, kultur, historia och våra fantastiska stränder med cyklar hyrda hos Visby Hyrcykel. Vägarna går genom ett växlande och platt landskap. Med cykel på Gotland når du allt på ön. I trånga gränder och på kullerstensgator i Visby tar du dig utmärkt fram med cykel.

Här finns kyrkoruiner, packhus, botanisk trädgård, restauranger, shopping och mycket mer allt omgärdat av en ringmur. Denna ringmur upptog UNESCO på världsarvslistan 1995.

Gotland är Sveriges största ö, 186 km långt och 50 km brett och med en 800 km lång kuststräcka. Solen skiner för det mesta på Gotland. Det är det solsäkraste resemålet i Sverige. Visby vinner solligan varje år! Ön lämpar sig väl för cykelsemester!

Hos Visby Hyrcykel får du kartor och förslag på cykelturer, både korta och långa.
Vi pekar ut sevärdheter, fik och matställen. Vi guidar dig till fina stränder. De populäraste stränderna är Tofta 20 km söder om Visby, Sudersand på Fårö och Ljugarn på östra sidan av Gotland. I Visby är Kallbadhuset ” Kallis ” den mest besökta stranden under vecka 29, som är Stockholmsveckan. Till Kneippyns sommar- och vattenland, strax söder om Visby, tar du dig snabbt med cykel på cykelbana ända fram. Besök Pippi och prova deras häftiga rutschbanor. Kneippbyn är Gotlands enda 5-stjärniga campingplats. Övriga campingplatser på Gotland håller också en mycket hög standard.

Lämplig sträcka att cykla per dag är ungefär 50 km. Då är tempot lagom och man hinner njuta av allt längs vägen. Benen och baken mår också bra av att ta det lagom.

Många av våra gäster har redan i förväg bestämt vilken del av Gotland de ska upptäcka på cykel. Vi brukar prata om norra, södra, östra, mellersta eller Visby med omnejd.

Våra cyklar håller mycket hög kvalitet. Vare sig du cyklar kort eller långt kan du känna dig trygg och säker. Vi hjälper dig med val av cykel och ställer in den så den passar dig. Visby Hyrcykel hyr ut Dam- och herrcyklar, barncyklar, Tandem, Elcykel, MTB, långfärdscyklar och landsvägscyklar. Visby Hyrcykel hyr även ut tillbehör såsom cykelkärror, barnkärror, hundkärror, tält, liggunderlag, gasolkök, barnsitsar, barncykelpåhäng och hjälmar. Vi har allt för din cykelsemester på Gotland. För din campingsemester har Visby Hyrcykel paketerat ett färdigt campingpaket.

Ska du bo inom Visby på din vistelse på Gotland kan vi leverera din cykel kostnadsfritt till dig. Ring oss!

Vill du inte cykla på Gotland så har vi andra alternativ. Hyr istället en moped med plats för två eller en bil för fyra. Garanterat hinner du se mer av vår härliga ö! Ring till Gotlands kompletta cykeluthyrning! Visby Hyrcykel 0498-256610 eller www.visbyhyrcykel.se

Allemansrätten

Allemansrätten är en oskriven lag som bland annat innebär:
• Att du får slå upp ett lättviktstält för någon natt på annans mark på behörigt avstånd från tomt.
• Att du får göra upp lägereld av torra kvistar och grenar som ligger på marken. Tänk på brandfaran och elda inte på berghällar, de kan spricka.
• Att du får vandra fritt i skog och mark och cykla på befintliga stigar och vägar, så länge du inte gör skada på vegetationen.
• All motortrafik i terräng är förbjuden. Man får heller inte ställa upp en husvagn var som helst.
• Att du givetvis inte får plocka och skada fridlysta växter. De flesta andra växter är också vackrast där de står. De gotländska ängarna får inte biträdas före slåttern. Undvik också i möjligaste mån att störa fåglar under häckningstid.
• Inom fågelskyddsområde och naturreservat gäller strängare regler.

Du kan få mer detaljerad information hos Länsstyrelsen i Visby 0498-292100 eller www.lansstyrelsen.se/gotland